Archiwum 24 października 2013


Stale nierdzewne wstęp
Autor: kordelas75 | Kategorie: Technika i technologie 
24 października 2013, 10:39
Popularność stali nierdzewnych
Ciężko nie zaobserwować, że stale nierdzewne mają już od jakiegoś okresu dominującą pozycję, jako tworzywo do produkowania urządzeń w przemyśle spożywczym, i dekoracyjnym. Materiał ten, choć kosztowny w porównaniu z stalą konstrukcyjną, panuje a to z racji odporności na korozję.  Stale te cały czas zachowują satynową lub wypolerowaną powierzchnię bez względu od warunków atmosferycznych, kontaktu z wysoce korozyjnymi artykułami spożywczymi, detergentami. Design nie jest bezspornie wyłączną zaletą, najistotniejsza to brak zanieczyszczeń, jakie mogłyby się przedostać do przetwarzanego pożywienia, skazić go lub odmienić jego właściwości, smak, kolor. Producenci wina wiedzą, że moszcz nie powinien mieć kontaktu z stalą, bo żelazo przejdzie do soku i w późniejszym czasie może przyczynić się do jego zepsucia.
 
Podobnie dzieje się z innymi produktami spożywczymi, kapusta kiszona, soki, piwa, mięsa, pulpy warzywne i przetwory mleczne. Dlatego wszystko skręca się na śruby z stali nierdzewnej. Właściwości antykorozyjne są w tych stalach stałe biorąc pod uwagę obróbkę termiczną, czyli gotowanie, smażenie lub zamrażanie. W związku z tym nie potrzebują dodatkowych powłok ochronnych. I są na dłuższą metę tańsze w eksploatacji.
 
Dzieje się tak, dlatego że chrom znajdujący się w stali tworzy ochronną warstwę tlenku na nawierzchni. Tlenki tworzą się, jeżeli tylko jest dostęp tlenu. Najciekawsze jest to, że jeżeli usuniemy warstwę tlenku na przykład w czasie mycia lub szorowania to taka powłoka mając kontakt z wszechobecnym tlenem zaraz się odnowi. Innymi słowy możemy powiedzieć, że sama się regeneruje. Gorzej jest w trakcie obróbki ściernej lub cięcia. Istnieje wtedy ryzyko przedostania się np. siarki z materiałów ściernych na powierzchnię stali i to może spowodować korozję. Ważne jest, więc korzystanie tylko narzędzi ściernych lub spawalniczych przystosowanych do odróbki stali INOX.
 
Stale nierdzewne są trochę trudniejsze w obróbce niż stale konstrukcyjne. Najczęściej wiercenie, cięcie i obróbka powierzchni przysparza więcej kłopotów, ale o tym napiszę w odrębnym artykule.